Zonne-energie sector in Nederland

Meer informatie over onze producten?

Belinus is gespecialiseerd in het onderzoek, de ontwikkeling, de productie van innovatieve ultra-efficiënte ultra-zwart zonne-energie dubbelglas, thuisbatterij- en BIPV-oplossingen.

Solar-Energy-Industry-In-Netherlands-By-Belinus

Zonne-energie sector in Nederland

Nederland is een klein land in West-Europa.  Hoewel Nederland misschien niet de eerst denkbare plek is wanneer men aan zonne-energie denkt, beschikt het over een groot potentieel op het gebied van de ontwikkeling van zonne-energie technologie.

Potentieel voor zonne-energie in Nederland

Nederland kent een relatief klein landoppervlak, wat een uitdaging is voor de ontwikkeling van grootschalige zonne-energieprojecten. Het klimaat in Nederland is echter zeer gunstig voor de productie van zonne-energie, met gemiddeld 1.500 uur zonlicht per jaar. Dit betekent dat Nederland, ondanks het relatief kleine landoppervlak, de potentie heeft om aanzienlijke hoeveelheden zonne-energie op te wekken. De Nederlandse regering heeft zich ten doel gesteld om tegen 2023 16% van de totale energie uit hernieuwbare bronnen op te wekken, en de verwachting is dat zonne-energie hierin een belangrijke rol zal gaan spelen. Verder heeft het land als doel, om tegen 2050, een volledig koolstof neutrale economie te realiseren, hetgeen betekent dat de productie van hernieuwbare energie, waaronder zonne-energie, fors zal moeten worden uitgebreid.

De huidige totale zonne-energiecapaciteit in Nederland

Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) bedraagt de totaal geïnstalleerde zonne-energiecapaciteit in Nederland sinds 2021 ongeveer 7,7 GW. Dat is een flinke toename ten opzichte van een paar jaar daarvoor, toen de totaal geïnstalleerde zonne-energiecapaciteit in het land minder dan 1 GW bedroeg. Zonne-energie is momenteel verantwoordelijk voor ongeveer 4% van de totale elektriciteitsopwekking in Nederland. Het merendeel van de geïnstalleerde zonne-energiecapaciteit in Nederland betreft kleinschalige installaties, zoals zonnepanelen op daken. Er is echter ook sprake van een toename van de ontwikkeling van grootschaliger zonne-energieprojecten, waaronder zonneparken en drijvende zonne-energie installaties.

Nederlandse-zonne-pv-markt-scenario's-2022-2026-volgens-holland-solar

Nederlandse zonne-pv markt scenario's 2022-2026, volgens holland solar Bron: solarpowereurope.org

De kansen voor zonne-energie in Nederland

Eén van de belangrijkste ontwikkelingsmogelijkheden voor zonne-energie in Nederland is de installatie van zonnepanelen op daken. Het land kent een hoge dichtheid aan woningen en bedrijfsgebouwen, wat betekent dat er veel daken beschikbaar zijn die gebruikt zouden kunnen worden voor de plaatsing van zonnepanelen. Volgens schattingen van de Nederlandse regering is er een potentieel van 90.000 hectare aan dakoppervlak voor de winning van zonne-energie, waarmee 40 TWh elektriciteit per jaar zou kunnen worden opgewekt. Een andere mogelijkheid voor het opwekken van zonne-energie in Nederland is de ontwikkeling van drijvende zonneparken. Het land heeft een groot aantal meren en kanalen die kunnen worden gebruikt voor de installatie van drijvende zonnepanelen. Het gebruik van drijvende zonnepanelen zal niet alleen bijdragen aan het behoud van de bodemschatten, het vermindert ook de waterverdamping en de waterkwaliteit wordt er door verbeterd. Nederland biedt ook verschillende innovatieve zonne-energieprojecten, zoals het Solaroad-project, waarbij zonnepanelen in een fietspad zijn aangebracht. Er is met succes elektriciteit opgewekt en het project biedt mogelijkheden met navolging in andere delen van het land. Naast deze mogelijkheden, biedt de Nederlandse regering verschillende stimuleringsmaatregelen voor de ontwikkeling van zonne-energie. Voorbeelden hiervan zijn subsidies voor de installatie van zonnepanelen, belastingvoordelen voor de productie van hernieuwbare energie, en netto-meting, waarmee eigenaren van zonnepanelen overtollige energie kunnen terug verkopen aan het netwerk.

Bij de keuze van zonnepanelen in het Nederlandse klimaat zult u met verschillende factoren rekening moeten houden. Nederland heeft een gematigd zeeklimaat, wat betekent dat het milde zomers en koele winters kent, met veel neerslag en af en toe stevige wind. Er zijn enkele soorten zonnepanelen geschikt in het Nederlandse klimaat:

  1. Mono kristallijne zonnepanelen: Deze panelen zijn gemaakt van één enkel silicium kristal en onderscheiden zich door een hoog rendement en goede prestaties bij weinig licht. Dit maakt deze panelen een uitstekende optie voor Nederland, waar het dikwijls bewolkt is.
  2. Bifacial zonnepanelen: Deze panelen zijn in staat om het zonlicht aan beide zijden op te vangen, waardoor er meer energie geproduceerd kan worden. Voor Nederland zijn ze een interessante optie, omdat ook deze panelen goed presteren bij weinig licht en bovendien profiteren van de weerkaatsing van het licht op de grond of in het water.

Op grond van bovenstaande punten passen de Belinus M7, M8 IBC en HJT producten goed in de Nederlandse weersomstandigheden. Uiteindelijk hangt de keuze van het zonnepaneel af van uiteenlopende factoren, zoals de beschikbare ruimte, het budget en de gewenste energieopbrengst.

Kortom, Nederland biedt, ondanks het relatief kleine landoppervlak, een groot potentieel voor de ontwikkeling van zonne-energietechnologie. Het gunstige klimaat, de hoge dak dichtheid en de vele wateroppervlakten maken het land ideaal voor de installatie van zonnepanelen. Met de toewijding van de Nederlandse regering aan de productie van duurzame energie en de invoering van stimuleringsmaatregelen voor de ontwikkeling van zonne-energie, zijn er vele mogelijkheden om de ontwikkeling van zonne-energie in Nederland te realiseren.

Deel blog:

Belinus ontwikkelt en verkoopt zonnepanelen en thuisbatterijen die dankzij de allernieuwste technologieën tot de meest efficiënte behoren. Onze producten worden met de grootste zorg gemaakt en getest.