Zonne-energie sector in Frankrijk

Meer informatie over onze producten?

Belinus is gespecialiseerd in het onderzoek, de ontwikkeling, de productie van innovatieve ultra-efficiënte ultra-zwart zonne-energie dubbelglas, thuisbatterij- en BIPV-oplossingen.

Zonne-energie-sector-in-Frankrijk

Zonne-energie sector in Frankrijk

Frankrijk beschikt over een aanzienlijk potentieel qua zonne-energie, aangezien er in grote delen van het land het hele jaar de zon schijnt. Volgens het Franse ministerie van Ecologische Transitie, beschikt Frankrijk over het technische potentieel om tot 1000 GW aan zonne-energie te produceren, wat meer dan tien keer de huidige capaciteit is.

Potentieel voor zonne-energie in Frankrijk:

De zuidelijke regio’s van Frankrijk, waaronder onder andere de Provence-Alpes-Côte d’Azur, Occitanie en Nouvelle-Aquitaine, kennen de meeste zonnige dagen en zijn daarom het meest geschikt voor de productie van zonne-energie. Maar ook in andere regio’s van Frankrijk kunnen er zonnepanelen worden geïnstalleerd en kan er een aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit worden opgewekt. Frankrijk heeft zich tot doel gesteld om tegen 2023, 20,1 GW aan nieuwe zonne-energiecapaciteit te hebben geïnstalleerd. Verder heeft de Franse regering bekendgemaakt dat zij van plan is om de komende jaren aanbestedingen uit te schrijven voor maximaal 6 GW aan nieuwe zonne-energiecapaciteit per jaar. Hiermee wordt de uitbreiding van de zonne-energiesector in Frankrijk extra ondersteund.

De huidige totale zonne-energiecapaciteit in Frankrijk:

FRANKRIJK-PV-ZONNE-ENERGIEMARKT-AANTAL-INSTALLATIES-PER-JAAR-2012-2022,-VOLGENS-MTE

Figuur 1: FRANKRIJK PV ZONNE-ENERGIEMARKT AANTAL INSTALLATIES PER JAAR 2012-2022, VOLGENS MTE

Volgens gegevens van het Franse Ministerie van Ecologische Transitie lag de totale geïnstalleerde zonne-energiecapaciteit in Frankrijk in december 2022 op 15 GW. Dit heeft zowel betrekking op fotovoltaïsche (PV) zonnepanelen, als op installaties voor geconcentreerde zonne-energie (CSP). Het grootste deel van de geïnstalleerde zonne-energiecapaciteit in Frankrijk bestaat uit PV-zonnepanelen, die ruim 99% van de zonne-energiecapaciteit van het land vertegenwoordigen. De groei van zonne-energie in Frankrijk heeft de afgelopen jaren een hoge vlucht genomen. In 2010 bedroeg de geïnstalleerde zonne-energiecapaciteit in Frankrijk slechts 272 MW, maar sindsdien is deze capaciteit met de factor 38 toegenomen, tot het huidige niveau van meer dan 10,4 GW. Tegen 2023 wil de Franse regering 20,1 GW aan nieuwe zonne-energiecapaciteit hebben geïnstalleerd.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor zonne-energie installatie in Frankrijk, waaronder:

Grootschalige zonneparken: Frankrijk heeft uitgestrekte gebieden waarop grootschalige zonneparken kunnen worden aangelegd. De Franse regering heeft aanbestedingen uitgeschreven voor nieuwe zonne-energieprojecten, waaronder grootschalige zonneparken, waarmee naar verwachting de zonne-energiecapaciteit van het land aanzienlijk zal toenemen.

Zonne-energie voor woningen: er is een groeiende belangstelling voor residentiële zonne-energie in Frankrijk. Veel huiseigenaren installeren zonnepanelen op hun dak voor particuliere elektriciteitsopwekking en lagere energierekeningen. Daarnaast biedt de Franse regering financiële prikkels voor zonne-installaties voor woningen, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor huiseigenaren.

Drijvende zonne-energie: Frankrijk heeft een groot aantal grote wateroppervlakken, waaronder meren en reservoirs. Dit biedt de mogelijkheid tot de installatie van drijvende zonne-energie installaties. Drijvende zonnepanelen kunnen op het wateroppervlak worden geïnstalleerd en vormen zo een kosteneffectieve manier om zonne-energie op te wekken.

Zonne-energie carports: carports met zonnepanelen zijn een andere mogelijkheid voor de productie van zonne-energie in Frankrijk. Deze carports bieden beschutting voor de auto’s en wekken tegelijkertijd elektriciteit op via zonnepanelen op het dak van de carport.

Frankrijk heeft een gematigd klimaat met milde temperaturen gedurende het grootste deel van het jaar. Over het algemeen is de gemiddelde temperatuur in Frankrijk ongeveer 12°C (54°F) in de winter en ongeveer 25°C (77°F) in de zomer. De temperaturen kunnen echter sterk verschillenen, afhankelijk van de locatie en de tijd van het jaar, en extreme weersomstandigheden, zoals hittegolven of koude periodes, komen ook voor. Gezien het bovenstaande zijn de Belinus M7, M8 IBC en HJT producten, zeer geschikt in het Franse klimaat. Uiteindelijk hangt de keuze van het zonnepaneel af van verschillende factoren, zoals de beschikbare ruimte, het budget en de gewenste energieopbrengst. Al met al zijn er vele verschillende mogelijkheden voor zonne-energie installaties in Frankrijk, uiteenlopend van kleine residentiële installaties tot grote zonneparken. De Franse regering heeft dus zeer ambitieuze doelstellingen voor de ontwikkeling van zonne-energie geformuleerd en biedt een ondersteunende beleidsmaatregelen ter bevordering van de groei van de zonne-energie-industrie in het land.

Deel blog:

Belinus ontwikkelt en verkoopt zonnepanelen en thuisbatterijen die dankzij de allernieuwste technologieën tot de meest efficiënte behoren. Onze producten worden met de grootste zorg gemaakt en getest.