IBC-technologie

De game changer op de markt

M8 IBC Ultra Black Glass-Glass 400W

Het gloednieuwe zonnepaneel van Belinus is vervaardigd met de IBC-technologie en levert dus een ultrahoog rendement op van maar liefst 21,6%. Daarnaast zorgt het ultrazwarte ontwerp voor een elegante uitstraling en status op je dak. 

Wat is IBC-technologie?

De IBC-zonneceltechnologie, ofwel Interdigitated Back Contact, is een technologie die gebruikt wordt bij het maken van Rear Contact – ofwel achtercontact – zonnecellen. Met deze technologie kunnen de zonnecellen in de panelen een hoger rendement bereiken, doordat alle voorcontactroosters naar de achterkant van het paneel worden verplaatst. Op die manier verminder je de beschaduwing aan de voorkant van de cel, wat dus op zijn beurt het rendement verhoogt. 

Het is mogelijk om alle beschaduwingsverliezen te overbruggen met achtercontactzonnecellen als beide contacten aan de achterkant van de cel worden geplaatst. Doordat de dunne zonnecel aan de voorkant gemaakt is van hoogwaardig materiaal, is het nog steeds mogelijk voor de paren elektrongaten om het licht, dat aan de voorkant van de cel geabsorbeerd wordt, aan de achterkant van de cel op te vangen. Dit maakt de techniek zo uniek. 

De werking van IBC-cellen is gecompliceerder dan bijvoorbeeld HJT-cellen (hetero-junction zonnecellen). Dit omdat de stroom van de dragers in twee dimensies plaatsvindt, terwijl dit bij de standaard cellen slechts in één dimensie is.

Daarnaast is het rendement van de IBC-cellen sterk afhankelijk van de Back Surface Field-levensduur en de recombinatie aan de voorkant. Hierdoor is het nodig om silicium wafers van hoge kwaliteit en met een lange levensduur te gebruiken bij de productie.

Ook de uitlijning van de n- en p-gebieden aan de achterkant van de wafer is gecompliceerder. Net zoals het fabricageproces waarvoor geavanceerde reinigingsprocedures en controles op verontreiniging nodig zijn.

IBC-technologie

De werking van IBC-cellen

Interdigitated Back Contact cellen zijn een van de meest gecompliceerde technologieën die gebruikt worden om zonnepanelen te produceren. De werking ervan zit dan ook anders in elkaar dan van traditionele zonnecellen.

Bij traditionele zonnecellen wordt de energieomzetting bereikt door de frontcontacten in de cel te plaatsen. Dat betekent dat om elektriciteit te produceren, fotonen die het oppervlak van de cel bereiken moeten worden geabsorbeerd om elektronen vrij te maken. Als dit niet gebeurt, worden ze doorgelaten of gereflecteerd met een verlies van rendement als gevolg.

Bij IBC-cellen worden de contacten aan de achterkant van de cel geplaatst waardoor er minder schaduw aan de voorkant van de cel ontstaat en er dus minder kans is op rendementsverlies door beschaduwing. De elektronen die gegenereerd worden door het geabsorbeerdezonlicht  kunnen nog steeds verzameld worden aan de achterkant van de cel en omgezet worden.

Het proces van energieomzetting wordt dus als het ware aan de achterkant van de panelen gezet waardoor de IBC-technologiepanelen volledig zwart zijn, veel effectiever zijn dan andere technologiepanelen én ook nog eens een aantrekkelijkere look hebben.

Het voordeel van IBC

Minder beschaduwingsverlies

Makkelijkere verbinding

Lagere serieweerstand

Geen effect tussen optische en elektrische optimalisatie

Minder beschaduwingsverlies

Het grootste voordeel van de IBC-cellen is dat het rendement van de zonnepanelen aanzienlijk stijgt door de lagere beschaduwingsverliezen. Doordat de elektrode aan de voorzijde zo klein is, kan er een winst van 5% tot 7% in opgewekte stroom worden bereikt.

Makkelijkere verbinding

Daarnaast kunnen de cellen, met beide contacten aan de achterkant, makkelijker met elkaar verbonden en dichter bij elkaar geplaatst worden in de module omdat er geen ruimte tussen de cellen nodig is.

Lagere serieweerstand

Omdat de contacten aan de achterkant een groter oppervlak innemen, is er een veel lagere serieweerstand. Dit komt omdat de ruimte tussen de contacten veel kleiner is in vergelijking met andere zonnecellen.

Optische en elektrische optimalisatie

In traditionele zonnecellen moet er een afweging gemaakt worden tussen de serieweerstand, de recombinatieverliezen, de absorptie van licht, het rendement en hoge open-circuit spanningen omdat de energieomzetting aan de voorkant plaatsvindt. Bij IBC-cellen staan deze twee functies los van elkaar en wordt de optische optimalisatie uitgevoerd aan de voorkant, wat de panelen een stuk mooier maakt, terwijl de elektrische optimalisatie aan de achterkant zit.

Het nadeel van IBC

Het grootste nadeel van de IBC-cellen is de aanzienlijk ingewikkeldere productieprocedure. De wafers die gebruikt worden moeten een hoge levensduur hebben om ervoor te zorgen dat de cellen op de achterkant kunnen geplaatst worden. 

Het ontstaan van IBC

Interdigitated Back Contact zonnecellen werden vroeger ook wel eens Front Surface Field, ofwel FSF, cellen genoemd en werden al in de jaren 70 bestudeerd. De eerste IBC-cellen werden voornamelijk ontwikkeld voor onbemande vliegtuigen en raceauto’s op zonne-energie en later pas voor de grootschalige productie van PV-systemen. 

De cellen zijn ontwikkeld om een hoger omzettingsrendement voor zonne-energiesystemen te behalen en als reactie op de ontwikkeling van de PC, ofwel puntcontact, cel die in de jaren 80 al vanaf het begin een efficiëntie van meer dan 20% bereikte. 

IBC versus HJT

Om het verschil tussen IBC en HJT-zonnepanelen samen te vatten kan je stellen dat een zonnepaneel dat met HJT wordt geproduceerd een goedkoop en eenvoudig productieproces heeft. Maar wel energiezuiniger is dan dat van zonnepanelen met IBC-technologie. 

HJT-zonnecellen produceren kost minder omdat er een aantal minder stappen zijn in het productieproces en IBC gewoonweg één van de moeilijkste manieren is om zonnepanelen te produceren.

IBC-technologie verhoogt de verhouding van de CTM (cell to module) door de contacten naar de achterkant te verplaatsen en de schaduw aan de voorkant van de cellen te verminderen. Dit resulteert in een stijgende energieconversie-efficiëntie (PCE) van het paneel.

Betrouwbare kwaliteit

Belinus Solar BV is onlangs door EUPD Research, een gerenommeerd marktonderzoeksbureau met hoofdkantoor in Bonn, Duitsland, uitgeroepen tot “Top Brand PV 2022” in België, in de categorie modules.

Het verkrijgen van het EUPD Research keurmerk is voor het Belgische zonnepanelen bedrijf Belinus van grote betekenis, als het gaat om het garanderen en handhaven van hoge standaarden, transparantie en vertrouwen binnen de branche.

Top Brand PV Belinus Solar

In het kort

IBC-technologie

IBC-technologie (Interdigitated Back Contact)

Geavanceerde IBC-technologie voor ultrahoog rendement tot wel 21,6%.

N-Type Technologie

Nul PID (Potential Induced Degradation) en LID (Light Induced Degradation).

Zero Busbar Ultra Zwarte Technologie

Ultrazwart ontwerp voor een elegante uitstraling en status.

Geoptimaliseerde Temperatuurcoëfficiënt

VOC: -0,244 % / C°, veel lager dan PERC-module.

Europese Kwaliteit

Gemaakt van componenten met Europese kwaliteit normen, inclusief Staubli MC4 connectoren.

35 jaar Belinus-garantie

Van de verzending van nieuwe onderdelen, de verzending van oude onderdelen en de installatiekosten.

Geschikt voor installatie op…

Privédaken, commercieel en industrieel.

Meer informatie over het M8 IBC Ultra Black Glass-Glass  400W, of ontdek meer bij onze producten.

 

Belinus ontwikkelt en verkoopt zonnepanelen en thuisbatterijen die dankzij de allernieuwste technologieën tot de meest efficiënte behoren. Onze producten worden met de grootste zorg gemaakt en getest.