Shingled Solar Modules

Meer informatie over onze producten?

Belinus is gespecialiseerd in het onderzoek, de ontwikkeling, de productie van innovatieve ultra-efficiënte ultra-zwart zonne-energie dubbelglas, thuisbatterij- en BIPV-oplossingen.

Shingled Solar Modules

Shingled solar modules, ook bekend als shingled fotovoltaïsche zonnepanelen, zijn een soort zonnepaneeltechnologie. Solar shingles zijn een alternatief voor traditionele zonnepanelen die minder opvallen. Ze zijn duurzaam, weerbestendig en bieden dezelfde energiebesparingen als de meeste beste zonnepanelen. Ze zijn echter wel een stuk duurder. Deze paneeltechnologie wordt gekenmerkt door overlappende zonnecellen in een dakpannenpatroon. Solar shingles zijn ontworpen om het uiterlijk van een traditionele dakbedekking na te bootsen en ze worden rechtstreeks op het dak geïnstalleerd, ter vervanging van de normale dakbedekking. Ze zijn doorgaans veel kleiner en dunner dan traditionele zonnepanelen en vormen vaak een mooier esthetisch geheel, omdat ze in de daklijn geïntegreerd worden. In een shingled zonnepaneel zijn de zonnecellen zo geplaatst, dat de tussenruimten minimaal zijn. Door de overlapping worden ook de duurzaamheid en de veerkracht van de module verbeterd, aangezien de kans op barsten of andere schade aan individuele cellen wordt verminderd. De panelen bestaan uit dunne lagen fotovoltaïsche (PV) platen die op een glazen ondergrond zijn aangebracht.

Solar Shingles vs Typische zonnepanelen op daken.

Enkele voordelen zijn:

  1. Ze zijn aantrekkelijk voor het oog

Het ontwerp van shingled zonnepanelen zorgt voor een meer gestroomlijnd uiterlijk, aangezien de zonnecellen in een dakpannenpatroon zijn geplaatst, waardoor de tussenruimtes minimaal zijn. Dit creëert een meer gebalanceerd en geïntegreerd uiterlijk, dat bijzonder aantrekkelijk kan zijn voor huiseigenaren of bedrijven die het uiterlijk van hun eigendom graag willen behouden.

  1. Rendabele optie voor complete dak vervanging

Shingled zonnepanelen kunnen direct op het dak worden geïnstalleerd, als vervanging van traditionele dakbedekkingsmaterialen, zoals leien of dakpannen. Dit betekent dat er geen aparte montagestructuur of frame nodig is.

  1. Ze zijn zeer duurzaam en weerbestendig

Het geschakelde ontwerp van de zonnecellen biedt een betere bescherming tegen wind en water. Het overlappende patroon van de cellen voorkomt dat water het paneel kan binnendringen, terwijl het paneel ook beter bestand is tegen harde wind.

Enkele nadelen:

Aan elke nieuwe technologie die op de markt wordt gebracht kleven altijd nadelen. De belangrijkste nadelen van deze technologie zijn:

  1. Laag rendement en laag vermogen

Solar shingles verliezen aan rendement en energieopbrengst in ruil voor hun fraaie uiterlijk. De huidige zonnepanelen hebben een paneelrendement tot soms wel 25%, terwijl shingles slechts een rendement tot 18% behalen.

  1. Niet even algemeen beschikbaar als zonnepanelen

Shingled zonnepanelen zijn niet op grote schaal beschikbaar, zoals traditionele zonnepanelen. Ze worden nog niet op grote schaal geproduceerd, omdat de installatie op daken (nog) niet zo gemakkelijk is.

Overeenkomsten tussen zonnepanelen en shingled panelen

  1. Fotovoltaïsch technologie

Alle zonnepanelen en solar shingles zijn gekoppeld aan zonne-omvormers (inverters) en aangesloten op het elektriciteitsnet. Ze benutten de energie van de zon om huizen en bedrijven van schone energie te voorzien.

  1. Stimulerings- en belastingvoordelen

Solar shingle modules komen over het algemeen ook in aanmerking voor dezelfde subsidies en stimuleringsmaatregelen zoals de traditionele zonnepaneelsystemen.

Verschillen tussen traditionele zonnepanelen en solar shingles

  1. Kosten

De kosten van shingled zonnepanelen hangen van een aantal factoren af, waaronder de grootte van het systeem, het specifieke merk en model van de panelen, en de installatie- en arbeidskosten die met een project zijn gemoeid. Over het algemeen zijn shingled zonnepanelen duurder dan traditionele zonnepanelen vanwege de geavanceerde productieprocessen en de unieke constructie.

  1. Rendement en vermogen

Solar shingles gebruiken dezelfde technologie als andere zonnepanelen, maar zijn vaak minder energiezuinig. Omdat er minder lucht tussen de panelen kan stromen, koelen ze minder gemakkelijk af, wat ten koste gaat van de efficiëntie van de shingles.

  1. Flexibiliteit

Shingled zonnepanelen zijn ontwikkeld om standaard asfaltdaken te vervangen. Traditionele zonnepanelen daarentegen, kunnen op bijna alle soorten daken worden aangebracht. Shingled zonnepanelen zijn bijzonder geschikt voor gebruik in BIPV-toepassingen, omdat ze eenvoudiger in het algemene ontwerp van een gebouw kunnen worden geïntegreerd.

De conclusie is dat shingled zonnepanelen esthetisch aantrekkelijker zijn voor huiseigenaren. Ze kunnen naadloos worden geïntegreerd in de daken van gebouwen. Ze zijn echter minder efficiënt op het gebied van energieproductie, in vergelijking tot de gangbare panelen op de solar markt. Ze zijn ideaal voor mensen die geïnteresseerd zijn in de vervanging van het dak van hun huis, omdat de materiaalkosten van het plaatsen van deze panelen een stuk lager zijn.

Deel blog:

Belinus ontwikkelt en verkoopt zonnepanelen en thuisbatterijen die dankzij de allernieuwste technologieën tot de meest efficiënte behoren. Onze producten worden met de grootste zorg gemaakt en getest.