M8 IBC zonnepaneel versus M7 ultra black

Meer informatie over onze producten?

Belinus is gespecialiseerd in het onderzoek, de ontwikkeling, de productie van innovatieve ultra-efficiënte ultra-zwart zonne-energie dubbelglas, thuisbatterij- en BIPV-oplossingen.

M8 IBC vs M7 Ultra Black

M8 IBC zonnepaneel versus M7 ultra black

In dit artikel kijken we naar het verschil tussen de M8 IBC zonnepanelen & M7 ultra zwarte panelen en welke panelen er beter zijn voor het solar systeem op uw dak.

M8 IBC zonnepaneel:

De M8 ultra black dubbelglas module (166 x 83 mm) bestaat uit N-type IBC, met 120 cellen. IBC staat voor Interdigitated Back Contact, wat betekent dat de zonnecellen, contactpunten hebben aan zowel de voor- als achterzijde van het paneel. Beide soorten contactpunten bevinden zich aan de achterzijde van de cellen. Op deze manier kunnen de cellen eenvoudiger onderling worden verbonden en kunnen ze dus dichter bij elkaar in de module worden geplaatst, aangezien er geen ruimte tussen de cellen nodig is. Het voordeel hiervan is dat het rendement van de zonnepanelen toeneemt. Deze module heeft een nominaal vermogen van 400W met een zeer hoog rendement van 22%. Het heeft een zeer lage temperatuurcoëfficiënt van -0,25%/C°, en een gebruikstemperatuur van -40C° tot 85C°.  De open circuit- en kortsluitstroom zijn 42,1V en 12A. Dit paneel wordt ook gekenmerkt door zero light induced degradation (LID).

M7 ultra black panel:

Ook de M7 Ultra black dubbelglas module (166 x 83 mm) bestaat uit 120 cellen. De module heeft een rendement van 21% en een temperatuurcoëfficiënt van 0,27%/C°. De gebruikstemperatuur varieert van -40C° tot 85C°, net als het M8 IBC zonnepaneel. De open- en kortsluitstroom zijn respectievelijk 37,5 V en 13,9 A. Hoewel het paneel een maximaal vermogen van 410W heeft, biedt het geen light induced degradation technologie, omdat de panelen geen N-type cellen bevatten.

M8 IBC vs M7 Ultra Black

Belinus M8 IBC versus M7 dubbelglas module

Weersomstandigheden in Nederland en België

Figuur 2 toont een gedetailleerde klimaatvergelijking tussen Nederland en België. Nederland en België liggen in dezelfde klimaatzone, wat betekent dat er weinig verschil zit tussen de maximumtemperatuur overdag (15C°) en het aantal uren dagelijkse zonneschijn. Op basis van vergelijkbare klimatologische omstandigheden zal het type zonnepanelen de doorslag geven.

Klimaatvergelijking tussen Nederland en België

Welke is het beste?

U vraagt zich misschien af welke van de twee panelen de beste is. Hoewel het maximale vermogen van M7-panelen iets hoger is dan dat van de M8 IBC-panelen, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat de M7-panelen beter zijn. Een andere belangrijke factor is het rendement van de panelen. Een hoger rendement resulteert in betere prestaties van het paneel. Vooral de N-type siliciumcellen zijn beter dan P-type siliciumcellen, omdat de temperatuurcoëfficiënt lager is en de vermogensdegradatie in de loop der tijd geringer is. Het rendement speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de oppervlakte van het dak. Panelen met een hoger rendement genereren meer energie per vierkante meter en hebben dus minder oppervlakte nodig. Dit is perfect voor daken met een klein oppervlak. De temperatuurcoëfficiënt is ook van invloed op het totale vermogen van de panelen. Wanneer de temperatuur van een zonnepaneel boven de 25C° uitstijgt, zal het vermogen van het zonnepaneel afnemen, al naar gelang de temperatuurcoëfficiëntwaarde. Bij een lagere waarde zijn de prestaties van het paneel hoger. Dit betekent dat M8 IBC-panelen in dit geval in het voordeel zijn ten opzichte van M7-panelen. De temperatuurcoëfficiënt is belangrijk, maar niet de enige factor waarmee rekening moet worden gehouden bij de berekening van de lange termijn prestaties van uw solar systeem. Zoals eerder gezegd: het rendement van de panelen, de energieproductiecapaciteit en de degradatiesnelheid na verloop van tijd dienen ook in overweging te worden genomen.

M8m7-01

Spec vergelijking tussen M8 IBC en M7 ultra black zonnepanelen

 Bovenstaande tabel toont het belangrijkste verschil tussen de twee modellen. Hoewel het maximumvermogen van het M7-paneel 10 W hoger is, is de M8 IBC toch beter dan de M7. Met name vanwege het hogere paneelrendement, de lagere temperatuurcoëfficiënt en het feit dat er geen sprake is van potential induced (PID) of light induced degradation (LID).

Deel blog:

Belinus ontwikkelt en verkoopt zonnepanelen en thuisbatterijen die dankzij de allernieuwste technologieën tot de meest efficiënte behoren. Onze producten worden met de grootste zorg gemaakt en getest.