Alles wat je moet weten over IBC-technologie

Meer informatie over onze producten?

Belinus is gespecialiseerd in het onderzoek, de ontwikkeling, de productie van innovatieve ultra-efficiënte ultra-zwart zonne-energie dubbelglas, thuisbatterij- en BIPV-oplossingen.

IBC-technologie

IBC-zonneceltechnologie, ofwel Interdigitated Back Contact, is een technologie die gebruikt wordt bij het maken van Rear Contact – ofwel achtercontact – zonnecellen. Klinkt ingewikkeld? Wij vertellen je alles wat je moet weten over IBC!

Wat is IBC-technologie?

Om te beginnen leggen we je uit wat IBC precies is. Zoals gezegd is de IBC-zonneceltechnologie, ofwel Interdigitated Back Contact, een technologie die gebruikt wordt bij het maken van Rear Contact – ofwel achtercontact – zonnecellen. Met deze technologie kunnen de zonnecellen in de panelen een hoger rendement bereiken.

IBC-technologie

Hoe werken IBC-cellen?

De werking van IBC-cellen is gecompliceerder dan bijvoorbeeld HJT-cellen (hetero-junction zonnecellen). Dit omdat de stroom van de dragers in twee dimensies plaatsvindt, terwijl dit bij de standaard cellen slechts in één dimensie is.

Om het simpel te zeggen worden bij IBC-cellen de contacten aan de achterkant van de cel geplaatst waardoor er minder schaduw aan de voorkant van de cel ontstaat en er dus minder kans is op rendementsverlies door beschaduwing. 

Het proces van energieomzetting wordt dus als het ware aan de achterkant van de panelen gezet waardoor de IBC-technologiepanelen volledig zwart zijn, veel effectiever zijn dan andere technologiepanelen én ook nog eens een aantrekkelijkere look hebben.

IBC-technologie

De voordelen van IBC

Minder beschaduwingsverlies

Makkelijkere verbinding

Lagere serieweerstand

Geen effect tussen optische en elektrische optimalisatie

Minder beschaduwingsverlies

Het grootste voordeel van de IBC-cellen is dat het rendement van de zonnepanelen aanzienlijk stijgt door de lagere beschaduwingsverliezen. Doordat de elektrode aan de voorzijde zo klein is, kan er een winst van 5% tot 7% in opgewekte stroom worden bereikt.

Makkelijkere verbinding

Daarnaast kunnen de cellen, met beide contacten aan de achterkant, makkelijker met elkaar verbonden en dichter bij elkaar geplaatst worden in de module omdat er geen ruimte tussen de cellen nodig is.

Lagere serieweerstand

Omdat de contacten aan de achterkant een groter oppervlak innemen, is er een veel lagere serieweerstand. Dit komt omdat de ruimte tussen de contacten veel kleiner is in vergelijking met andere zonnecellen.

Optische en elektrische optimalisatie

In traditionele zonnecellen moet er een afweging gemaakt worden tussen de serieweerstand, de recombinatieverliezen, de absorptie van licht, het rendement en hoge open-circuit spanningen omdat de energieomzetting aan de voorkant plaatsvindt. Bij IBC-cellen staan deze twee functies los van elkaar en wordt de optische optimalisatie uitgevoerd aan de voorkant, wat de panelen een stuk mooier maakt, terwijl de elektrische optimalisatie aan de achterkant zit.

Belinus IBC panelen

De gloednieuwe zonnepanelen van Belinus zijn vervaardigd met de IBC-technologie en leveren dus een ultrahoog rendement op van maar liefst 21,6%. Daarnaast zorgt het ultrazwarte ontwerp voor een elegante uitstraling en status op je dak.

Flagship M8 Ultra Black Knight IBC 390W

  • Uitgerust met geavanceerde IBC-technologie voor ultrahoog rendement tot wel 21,6%.
  • Geschikt voor privédaken, commercieel en industrieel.

 

Meer informatie over het Flagship M8 Ultra Black Knight IBC 390W, of ontdek meer bij onze producten.

Ultra black n-night IBC module

  • Uitgerust met geavanceerde IBC-technologie voor ultrahoog rendement tot wel 21,6%.
  • Geschikt voor privédaken, commercieel en industrieel.

 

Meer informatie over het Ultra Black N-Night IBC-zonnepaneel.

Het ontstaan van IBC

Interdigitated Back Contact zonnecellen werden vroeger ook wel eens Front Surface Field, ofwel FSF, cellen genoemd en werden al in de jaren 70 bestudeerd. De eerste IBC-cellen werden voornamelijk ontwikkeld voor onbemande vliegtuigen en raceauto’s op zonne-energie en later pas voor de grootschalige productie van PV-systemen. 

De cellen zijn ontwikkeld om een hoger omzettingsrendement voor zonne-energiesystemen te behalen en als reactie op de ontwikkeling van de PC, ofwel puntcontact, cel die in de jaren 80 al vanaf het begin een efficiëntie van meer dan 20% bereikte. 

IBC versus HJT

Om het verschil tussen IBC en HJT-zonnepanelen samen te vatten kan je stellen dat een zonnepaneel dat met HJT wordt geproduceerd een goedkoop en eenvoudig productieproces heeft. Maar wel energiezuiniger is dan dat van zonnepanelen met IBC-technologie. 

HJT-zonnecellen produceren kost minder omdat er een aantal minder stappen zijn in het productieproces en IBC gewoonweg één van de moeilijkste manieren is om zonnepanelen te produceren.

IBC-technologie verhoogt de verhouding van de CTM (cell to module) door de contacten naar de achterkant te verplaatsen en de schaduw aan de voorkant van de cellen te verminderen. Dit resulteert in een stijgende energieconversie-efficiëntie (PCE) van het paneel.

In het kort

IBC-technologie

IBC-technologie (Interdigitated Back Contact)

Geavanceerde IBC-technologie voor ultrahoog rendement tot wel 21,6%.

N-Type Technologie

Nul PID (Potential Induced Degradation) en LID (Light Induced Degradation).

Zero Busbar Ultra Zwarte Technologie

Ultrazwart ontwerp voor een elegante uitstraling en status.

Geoptimaliseerde Temperatuurcoëfficiënt

VOC: -0,244 % / C°, veel lager dan PERC-module.

Europese Kwaliteit

Gemaakt van Europese componenten, inclusief Staubli MC4 connectoren.

35 jaar Belinus-garantie

Van de verzending van nieuwe onderdelen, de verzending van oude onderdelen en de installatiekosten.

Geschikt voor installatie op…

Privédaken, commercieel en industrieel.

Meer informatie over het Ultra Black N-Night IBC-zonnepaneel, of ontdek meer bij onze producten.

Deel blog:

Belinus ontwikkelt en verkoopt zonnepanelen en thuisbatterijen die dankzij de allernieuwste technologieën tot de meest efficiënte behoren. Onze producten worden met de grootste zorg gemaakt en getest.